PUAN OREN [AT] SEMINGGU SETELAH BEKERJA

menjadi seorang ibu adalah best yang tak dapat dinafikan. seminggu sebelom nak masuk keje acik dah siap anto anak. bukan ke babysit. alhamdulillah dpt babysit yang sgt baik. so far takde hal. sebenarnya anto uzair pada babysit bukan untuk latih anak acik rasa, melatih mak sebenarnya, sebab 1st day acik anto pukul 11 then pukul 2 petang dah ambik. hahaha if takde nak pegi kemana mmg acik meroyan nak ambik anak sebab rindu padahal uzair tak kisah pun uols mak dia ade tak. tp makcik tu ade la ckp dia tak nak tido siang. acik tau dah sebab mmg siang dia susah nak tido. mlm dia mmg tido nyenyak pukul 4 pagi baru bangun.

anyway, acik dah keje seminggu di opis. gile meroyan bila masuk opis org serbu dengan keje. 1st day adalah hazab ok rindu pada anak. siap ambik half day lagi. hahahaha but 2nd day dah ok sikit. cuma tepat 5.30 mmg pulang marilah pulang. kose la nak balik lambat mcm dulu.

seminggu berlalu, bangun pagi pukul 4, tido kejap then subuh tepat pukul 7 kuar umah, paling lambat 7.30. skrg acik la pembuka pintu secara rasmi. hahahaha uzair pun ok. acik turun 10kg hokeyyyyy. sgt seronok and happy bila dpt susu kan anak direct.

dah. anak dah jaga.

bye

tata

PUAN OREN [AT] 1ST DAY OUTING

setelah berumur 48 hari akhirnya uzair keluar umah untuk jalan jalan. selalu keluar ke klinik or hospital sajork. tu pun ade drama jugak sebenarnya sebab malam semalam check bahagian jahit tu tetiba ujung jahit tu ade lubang memerah, abis la acik igt kan terbukak jahitan kah. esok nya pegi klinik and dokter nasihat terus pegi emergency dekat hukm. mati lah dalam hati pikir kena masuk hospital lagi ke ni. nanges!

alhamdulillah, nurse + dokter check takde ape masalah, tu ujung jahitan mmg agak mcm tu. cuma kena pastikan dia kering je. maka ape lagi ke jasco lah kite. ala jasco je pun. but untuk org yang 48 hari tak keluar jasco is indah okeh! kami nak cari carsear sebab nak anto uzair ke babysit kan, but bila pikir dengan kekdah agak boleh mengancam jugak uzair ni punya perangai menyebabkan acik berpikir baik la acik beli second hand carseat je, at least tak membazir dr mengidam carseat yang ribu ribu, ye tak??

uzair berkelakuan baik sepanjang jalan jalan jasco. cuma he is mengantuk sampai mata merah. dengan keadaan bising maka agak dia agak cranky., tp so far ok je, mak dia takde separuh gile nak jaga. mak dia masih lagi pantang 100 hari ok.

oh ade peristiwa best masa dekat hukm, nurse tny pakai protection ape, acik ala la blur, sebab kawan encik kodok ckp tak payah nak pakai ape ape sendiri pandai gitu, and nurse tu igtkan waktu sekarang is subur so be protect since cser ni kena jarak kan 2 tahun. well, memandangkan dengan peristiwa yang memilukan, tak payah nurse nak warning bagai, acik sendiri seram for 2nd baby and bukan la untuk masa terdekat ini. tapi tatau la rezeki Allah nak kasi kan.

tak sabo nak tunggu gaji, nak try riki riki dekat klcc kot kot ade sale. acik lepas 44 hari takde pantang ape pun cuma masih lagi jaga makan je. tetap makan ikan haruan, sayur sawi. susu ibu alhamdulillah ade. cuma tak dpt buat stock sebab sikit and uzair tak nak isap direct, so tiap kali pam terus kasi kat dia. bila masa boleh buat stock pun. dpt sekali pam 2oz. uzair minum sekali je cincai dah.

acik cuba pam every 2 hours takde susu uols kuar, so kena jarak mcm 4 hours baru ade. acik cuma boleh makan jamu mustika ratu tu je, cuba la minum susu and makan alfafa shaklee, terus takde susu. how??

ACIK [AT] ANAK HENSEM S.A.Y.E

wah pandai kan acik skrg, update bebulan sekali. hahaha byk citer sebenarnya tetapi since kawen ni and encik suami pun dok asik usha usha blog kite maka malu la iols nak update selalu. tapi malas jugak sebenarnya, kekangan masa ade jugak la.

anyway, lepas setahun berkhawin and sambut anniversery alhamdulillah acik pregnant. masa tau pregnant pun memasing mcm terkedu je. masa balik dari sambut anniverseri tu and dah lewat period tapi memasing buat bodo je, sebab memasing mcm dah pasrah tp since tetap la ade rasa nak check and pagi lepas 7 hari period lewat masa nak gosok gigi ( tetap jugak nak bgtau kan ) and tetiba kaler is double line kauuuuuuu, masa tu dedua diam je. hahaha and memasing pegi keje mcm biasa, tetapi tgh haritu pulak tetiba sakit pinggang. acik ni terkenal dengan kencing kotor ok. tetapi pegi la klinik and test sekali pregnant and konfem masa tu dah nak sebulan kot.

bla bla bla 9 month to go………………………………………….

acik is overdue, baby tak nak keluar, lepas seminggu serah diri ke hukm. 2hb december serah diri, and masa tu boleh senyum lagi. sampai la kena masuk ubat induce, tuhan je tau kesakitan maha esa nya. semalaman ok sakit, and baru bukak 2cm. sila pitam!!!!!!!!!!!!!!

3cm esok pagi nye, then dokter pecah kan air ketuban. 7cm bawak turun bilik bersalin. 9cm acik cuba teran, 45 minit ok meneran itu tp baby tak nak turun kepala. sampai la mmg dah tak larat and last dokter buat keputusan for czer. dan merasa la mak perasaan meneran tak keluar tp kena jolok dibawah, bapak kesakitan tuhan je tau. masa tu tatau la nampak encik suami je rasa nak bantai, sakit punya pasal.

disebabkan baby acik lambat keluar and denyup jantung dia dah turun sebab lemas, maka terpaksa la masuk dlm NICU. well, as for me, if nak bersalin di hukm for gyne is tip top la, dokter dia baik baik belaka i tell you, sehari dlm 3 or 4 dokter akan jumpa kite., tatau la org lain tp acik jumpa at least 4 dokter sehari. dokter yang operate acik, ketua dia, dokter on call, dokter on duty, pelatih dokter tak payah ckp la.

but as for pakar kanak kanak biar la acik simpan dalam hati ape yang acik and baby rasa selama 11 hari dlm NICU.

menjadi ibu pertama kali and tak dpt pegang anak and tau anak dlm bilik NICU boleh menyebabkan tangisan hari hari ye. sampai acik pun risau akan meroyan, so far that acik rela kuar hospital and ulang alik dr umah dr duduk dlm hospital. org kiri kanan baby nangis kite sorang2 je. mampu ke??????

acik keluar hospital lepas 4 ke 5 hari bersalin and baby dlm NICU lagi, ulang alik, dengan luka czer nye tak usah ckp la. sakit ok. but thank you to friends yang support, ari2 whatapps tny kabar, to be honest acik semak bila org keep on tny dah bersalin ke which is masa tu belom bersalin, dah bersalin anak masuk NICU pulak, lepas tu dpt paed yang tah ape ape pulak, kena ulang alik bagai, sampai ade masa nak campak handphone.

sampai la day 10, demi nak kasi baby keluar mak baby kena room in kasi susu terus dekat baby, sanggup ok, asal kan baby boleh keluar, and alhamdulillah, day 11 baby keluar. tp jenuhla list of appointment dia kalah mak dia. mata, telinga, ambik darah bagai.

tok mek jaga acik dlm 2 minggu, lepas tu acik jaga anak sendiri, for me ade anak mmg berubah 200% life, acik dah bangun pukul 5 pagi okeh!!!! gile kooooo kawan kawan acik smua tau acik mmg spesis bangun lambat, hahahha

jaga anak mmg kena sabo, sabo sebab geram gile tgk baby. hahahhaha eh acik dpt baby lelaki. berat 3.4kg. ye mmg beso tau. skrg dah berat bape pun tatau la, 3hb aritu cukup sebulan, isnin ni cucuk.

acik panggil baby ni baby special dan disebabkan itu mmg special la treatment nye, nak berdakap je sampai nak mandi pun payah, nak makan tak payah ckp la. arini baba dia perasan if ade acik dia mmg akan merap and tak nak dengan org lain, if acik takde baru dia redho nak tido dengan org lain tepuk. hahahahha

i tell you, ade baby mmg sgt seronok,geram adan sebagai nya but kena la rela pam susu, bangun tgh malam, kurang kan tido, hahahahah.

ok, jumpa lagi tahun depan, sah2 la acik lambat lagi nak update kennnnnnn.

nah! gaya baba yang kena jaga anak tiap weeknd. masa ni cobaan nak tido kan budak kecik ni and berjaya sebab mak dia takde depan mata. hahahha

nway, tahniah kak ilot!!!!!

PUAN OREN [AT] HAPPY 1ST ANNIVERSARY 2014

kejap je dah setahun. well as plan we  already choose la hotel yang mengikut kemampuan. terima kasih for a good review from agoda dan kak di. hahahaha murah tapi menarik ye hotel ini. ikot kan 5 minit je sampai dah dari rumah tetap sesat sebab tak pernah lalu tempat itu.

check -in pun dah nak pukul 3, nak kuar pun malas bila dah dpt tgk bilik kan.

IMAG1254

 

taraaaaa…….. check in yang mudah dpt bilik tgk ade angsa bercium. gile seronok. hahahah anyway pandai hotel ni tau, konon kuntum bunga fresh tapi demi penjimatan gamak nya kuntum tu bunga plastik je pun tapi since kami pun mana pernah ade benda2 mcm ni maka keseronokkan amat la seronok.

anyway, masa check-in tu best jugak la sebab ade welcome drink. kalah our 1st honeymoon ok kat plam tree. ape pun takdo. penyambut tetamu pun ala ala. but hotel ni ok la, penyambut tetamu nye murah dengan senyuman.

lapaq??? maka kami pesan ini

IMAG1277

 

the best ever beger i tell you, nama nya king beger. total with drink RM 23.90.  makan 2 org gile kenyang. bukan mcm ramly beger ok. dia mmg buat patty tu sendiri. best tau.

masa  check-in tu dah kena pilih menu ape untuk dinner and masa. so kami pilih pukul 7 malam.

jadi menu kami adalah

entree

IMAG1281

 

appertizer.

IMAG1296

 

main dish

IMAG1300

 

dessert. sedap. cuma dah terlebih kenyang sudah. dessert ni best sikit sebab chef sendiri yang hantar and mintak komen. rasa sgt dihargai.  terus terlebih sedap rasa nya.

IMAG1301

 

abis dinner dlm pukul 8 malam. naik bilik semula sebelom layan movie pulok.

balik je dah pitam.

total for anniversary is priceless.

cukup untuk kami berdua.

alhamdulillah.

PUAN OREN [AT] 1 MORE WEEK TO GO

NO, i’m not pregnant yet.

setelah nak hampir setahun kawen baru rajin mendownload kalendar tentang pregnant. ke sebab i also feel that i’m not ready to become a mom. entah la since rasa nya we are happy cuma a bit sedeh when people around me bertambah family.

anyway, 1 more weeks to go, kejap je rasa. and i tell you sometime rasa mcm pelik tetap ade when ade lelaki tido disebelah bersama dengkuran tahap dewa. like some people said, baik la dia berdengkur dr dia diam je terus kan.

life after kawen mcm biasa, keje mcm biasa. tetap bangang pun mcm biasa. life is so not easy now days, gile nak propa sini sana. i’m talking about my work lah. at one point pikir, alangkah indah suami dpt keje yang mampu tanggung kite bersama. well 2014 i’m begun with the wrong turn about my career. gile keje kat kompeni baru. pening kepala. but Allah punya ujian. terima je lah dengan redha. until when i have to be propa i don’t know lah.

bila nak perkara yang wajib nak settle, tak payah nak pikir pening2 lagi.

anyway, sempena percutian dihari wilayah, satu hari layan lagu youtube saja. and i found this kelly clarkson song. best! sempena pengantin lama yang masih perasan mcm tak kawen lagi. and hari2 tgk blog org menikah!

PUAN OREN [AT] TETAMU DR KULIM

1st, if tak happy on work cari benda yang menggembirakan anda. Seperti tgk cerita bukan aku tak cinta atau mengupdate blog. Blog kan tempat meluahkan perasaan konon nye. Hhahaha
Tidak ok, blog untuk menceritakan benda yang happy happy je. Seperti adegan tin biskut tiger dr faryn. Hahahaha
Anyway, last weeknd adalah agak bz uols. Dengan kenduri sepupu encik suami. Since pak sedara dia is one of org kuat kenduri acik dulu maka skrg is sesi membalas budi. It not membalas jugak la, since my mother in law takut nak dtg umah sebab gayat, acik telah memaksa tok cik encik suami and her family dtg. Hahahaha
Pukul 8 pagi dah bangun you. Padahal masak bihun je. Neves nye mcm nak tercabut dada.
That day menu :
Bihun goreng
Pankek buttermilk
Nasi lemak ( ni beli sajok)
karipap ( tesco )
Popia ( tesco )
Buah
Keropok.

Alhamdulillah, licin ok, siap mak ngah mintak resepi pankek, org penang call it “peknga”.

Conclusion, settle satu fmly. Bukan ape uols, acik suk org dtg umah, masak masak, rasa puas je.

PUAN OREN [AT] TIPS SUAMI ISTERI & MY TASTELESS HUSBAND

Baru pukul 11 malam tapi dah mata ngantuk. Suami pulak waktu wajib is 12 pagi br masa untuk tido. Berikut antara tips yang boleh dipakai tapi tak boleh diguna selalu. But since ade kemungkinan encik suami akan baca maka dengan ini terkantoi lah saya. Hahahaha

Tips: ajak suami temankan mandi. Tapi bukan mandi sekali okey. So suami akan lepak2 atas katil sambil main game. Kite sedap mandi.
Selepas siap mandi. Taraaaaaaaaaaaaa suasana senyap dan dengkuran pun kedengaran.

Sekian, selamat mencoba! Tips boleh digunakan jika semalam nye suami sebok tgk anime mahupun layan youtube lagu rock!

Anyway, faryn suruh acik buat blog masak masak. Dia tertipu uols, I masak is not menjadi sgt pun, but since I got my husband yang very the tasteless like my boss always said ” you are lucky because got a husband that is can eat what you cook” of course la I’m the lucky one uols. Lain la kalau i ade madu ke should be I’m the lucky two right? But anyway, acik tak rasa pun sedap sgt la mcm blog masakan lain, cuba gile propa upload kat fb sajok.
Plus seigt acik la kecuali kawan umah putrajaya je yang makan acik punya masak, kawan2 lain iols import tok mek tak pun kakak acik masak. Gile kau sakit perut nanti makan acik masak!
But I tell you, since kawen kami agak jarang makan luar, because org kata nak tambat hati suami kena rajin masak tak sedap pun takpe uols. Of kos I is takut kalau suami mencari org lain because of isteri tak layan kan, so sambil sambil masak tu pepandai la baca doa sikit. Masak is penat I tell you but when suami kite makan tambah 2 kali make me semangat nak masak lagi.
Well I got a lots of recepi from friends, tok mek + mak mertua. Gile kau nak masak bubur jagung pun siap kena call kakak sendiri mintak resepi. Ah pedulik la kan. Asal menjadi.
Acik dpt a few sad news from a few friend. Keguguran. Kepada mok mok sekalian, bertabah lah. Mungkin rezeki lain akan dtg. But I also got story. Since tok mek bukak kedai depan umah ade makcik sebok sudah riki sudah pregnant kah acik oren ini??? Oh my, how sakit hati mentang mentang la anak dia sama kawen dgn acik sudah beranak. Well done!
Igt senang ke make babies ha! Tetiba emosi semula.
Since acik igt I will try to upload cerita indah dr kabar and rupa and hopefully cikamoi akan bergembira membaca citer mak yang tah apa apa dan meninggal kan kesedihan nye. Tapi dia sgt cool. Kawan acik siap mandom sampai skrg sebab takde rezeki and we tak berani even nak ungkit pasal anak pun.
What to do kan rezeki memasing. Marilah mencari keje lain ok. Since kawen acik menyimpan azam menjadi suri rumah. I’m too tired to faced all the office drama.