PUAN OREN [AT] 1ST DAY OUTING

setelah berumur 48 hari akhirnya uzair keluar umah untuk jalan jalan. selalu keluar ke klinik or hospital sajork. tu pun ade drama jugak sebenarnya sebab malam semalam check bahagian jahit tu tetiba ujung jahit tu ade lubang memerah, abis la acik igt kan terbukak jahitan kah. esok nya pegi klinik and dokter nasihat terus pegi emergency dekat hukm. mati lah dalam hati pikir kena masuk hospital lagi ke ni. nanges!

alhamdulillah, nurse + dokter check takde ape masalah, tu ujung jahitan mmg agak mcm tu. cuma kena pastikan dia kering je. maka ape lagi ke jasco lah kite. ala jasco je pun. but untuk org yang 48 hari tak keluar jasco is indah okeh! kami nak cari carsear sebab nak anto uzair ke babysit kan, but bila pikir dengan kekdah agak boleh mengancam jugak uzair ni punya perangai menyebabkan acik berpikir baik la acik beli second hand carseat je, at least tak membazir dr mengidam carseat yang ribu ribu, ye tak??

uzair berkelakuan baik sepanjang jalan jalan jasco. cuma he is mengantuk sampai mata merah. dengan keadaan bising maka agak dia agak cranky., tp so far ok je, mak dia takde separuh gile nak jaga. mak dia masih lagi pantang 100 hari ok.

oh ade peristiwa best masa dekat hukm, nurse tny pakai protection ape, acik ala la blur, sebab kawan encik kodok ckp tak payah nak pakai ape ape sendiri pandai gitu, and nurse tu igtkan waktu sekarang is subur so be protect since cser ni kena jarak kan 2 tahun. well, memandangkan dengan peristiwa yang memilukan, tak payah nurse nak warning bagai, acik sendiri seram for 2nd baby and bukan la untuk masa terdekat ini. tapi tatau la rezeki Allah nak kasi kan.

tak sabo nak tunggu gaji, nak try riki riki dekat klcc kot kot ade sale. acik lepas 44 hari takde pantang ape pun cuma masih lagi jaga makan je. tetap makan ikan haruan, sayur sawi. susu ibu alhamdulillah ade. cuma tak dpt buat stock sebab sikit and uzair tak nak isap direct, so tiap kali pam terus kasi kat dia. bila masa boleh buat stock pun. dpt sekali pam 2oz. uzair minum sekali je cincai dah.

acik cuba pam every 2 hours takde susu uols kuar, so kena jarak mcm 4 hours baru ade. acik cuma boleh makan jamu mustika ratu tu je, cuba la minum susu and makan alfafa shaklee, terus takde susu. how??

ACIK [AT] ANAK HENSEM S.A.Y.E

wah pandai kan acik skrg, update bebulan sekali. hahaha byk citer sebenarnya tetapi since kawen ni and encik suami pun dok asik usha usha blog kite maka malu la iols nak update selalu. tapi malas jugak sebenarnya, kekangan masa ade jugak la.

anyway, lepas setahun berkhawin and sambut anniversery alhamdulillah acik pregnant. masa tau pregnant pun memasing mcm terkedu je. masa balik dari sambut anniverseri tu and dah lewat period tapi memasing buat bodo je, sebab memasing mcm dah pasrah tp since tetap la ade rasa nak check and pagi lepas 7 hari period lewat masa nak gosok gigi ( tetap jugak nak bgtau kan ) and tetiba kaler is double line kauuuuuuu, masa tu dedua diam je. hahaha and memasing pegi keje mcm biasa, tetapi tgh haritu pulak tetiba sakit pinggang. acik ni terkenal dengan kencing kotor ok. tetapi pegi la klinik and test sekali pregnant and konfem masa tu dah nak sebulan kot.

bla bla bla 9 month to go………………………………………….

acik is overdue, baby tak nak keluar, lepas seminggu serah diri ke hukm. 2hb december serah diri, and masa tu boleh senyum lagi. sampai la kena masuk ubat induce, tuhan je tau kesakitan maha esa nya. semalaman ok sakit, and baru bukak 2cm. sila pitam!!!!!!!!!!!!!!

3cm esok pagi nye, then dokter pecah kan air ketuban. 7cm bawak turun bilik bersalin. 9cm acik cuba teran, 45 minit ok meneran itu tp baby tak nak turun kepala. sampai la mmg dah tak larat and last dokter buat keputusan for czer. dan merasa la mak perasaan meneran tak keluar tp kena jolok dibawah, bapak kesakitan tuhan je tau. masa tu tatau la nampak encik suami je rasa nak bantai, sakit punya pasal.

disebabkan baby acik lambat keluar and denyup jantung dia dah turun sebab lemas, maka terpaksa la masuk dlm NICU. well, as for me, if nak bersalin di hukm for gyne is tip top la, dokter dia baik baik belaka i tell you, sehari dlm 3 or 4 dokter akan jumpa kite., tatau la org lain tp acik jumpa at least 4 dokter sehari. dokter yang operate acik, ketua dia, dokter on call, dokter on duty, pelatih dokter tak payah ckp la.

but as for pakar kanak kanak biar la acik simpan dalam hati ape yang acik and baby rasa selama 11 hari dlm NICU.

menjadi ibu pertama kali and tak dpt pegang anak and tau anak dlm bilik NICU boleh menyebabkan tangisan hari hari ye. sampai acik pun risau akan meroyan, so far that acik rela kuar hospital and ulang alik dr umah dr duduk dlm hospital. org kiri kanan baby nangis kite sorang2 je. mampu ke??????

acik keluar hospital lepas 4 ke 5 hari bersalin and baby dlm NICU lagi, ulang alik, dengan luka czer nye tak usah ckp la. sakit ok. but thank you to friends yang support, ari2 whatapps tny kabar, to be honest acik semak bila org keep on tny dah bersalin ke which is masa tu belom bersalin, dah bersalin anak masuk NICU pulak, lepas tu dpt paed yang tah ape ape pulak, kena ulang alik bagai, sampai ade masa nak campak handphone.

sampai la day 10, demi nak kasi baby keluar mak baby kena room in kasi susu terus dekat baby, sanggup ok, asal kan baby boleh keluar, and alhamdulillah, day 11 baby keluar. tp jenuhla list of appointment dia kalah mak dia. mata, telinga, ambik darah bagai.

tok mek jaga acik dlm 2 minggu, lepas tu acik jaga anak sendiri, for me ade anak mmg berubah 200% life, acik dah bangun pukul 5 pagi okeh!!!! gile kooooo kawan kawan acik smua tau acik mmg spesis bangun lambat, hahahha

jaga anak mmg kena sabo, sabo sebab geram gile tgk baby. hahahhaha eh acik dpt baby lelaki. berat 3.4kg. ye mmg beso tau. skrg dah berat bape pun tatau la, 3hb aritu cukup sebulan, isnin ni cucuk.

acik panggil baby ni baby special dan disebabkan itu mmg special la treatment nye, nak berdakap je sampai nak mandi pun payah, nak makan tak payah ckp la. arini baba dia perasan if ade acik dia mmg akan merap and tak nak dengan org lain, if acik takde baru dia redho nak tido dengan org lain tepuk. hahahahha

i tell you, ade baby mmg sgt seronok,geram adan sebagai nya but kena la rela pam susu, bangun tgh malam, kurang kan tido, hahahahah.

ok, jumpa lagi tahun depan, sah2 la acik lambat lagi nak update kennnnnnn.

nah! gaya baba yang kena jaga anak tiap weeknd. masa ni cobaan nak tido kan budak kecik ni and berjaya sebab mak dia takde depan mata. hahahha

nway, tahniah kak ilot!!!!!